Dieta przy zakażeniu Helicobacter pylori

Dieta przy zakażeniu Helicobacter pyloriHelicobacter pylori to bakteria, która potrafi dokonać sporego zamieszania w obrębie przewodu pokarmowego. Rozgościwszy się w nim, sprytnie zadomowia się żołądku, do którego uwalnia niebezpieczne toksyny, mogące wywołać stan zapalny, wrzody, a nawet przyczynić się do powstania nowotworu. Sygnałem, że w żołądku dzieje się coś niedobrego, jest długo utrzymujący się ból. Właściwie skomponowana dieta, wtórująca leczeniu farmakologicznemu choroby, pomoże nie tylko zniwelować przykre objawy zakażenia, ale także pomóc zaatakowanej błonie śluzowej zregenerować się i dojść do stanu równowagi. Podstawową zasadą jest częste przyjmowanie posiłków, niedopuszczenie do tego, by żołądek był pusty, ale i nieobciążony. Posiłki powinny być lekkostrawne i łagodne, gotowane w wodzie lub na parze, w żadnym wypadku smażone. Szczególnie korzystne jest jedzenie nabiału, który absorbuje nadmiar kwasu solnego drażniącego żołądek chorego. Równie korzystnie wpływają na niego zielona herbata, ryby, orzechy, cynamon czy czosnek.