Dlaczego warto jeść morele?

Dlaczego warto jeść morele?Przyglądając się wartościom odżywczym moreli można doznać nie lada zaskoczenia: wygląda bowiem na to, że są to jedne z najzdrowszych owoców. Te soczyste, pomarańczowe przysmaki, które z uwagi na wygląd łatwo pomylić z brzoskwiniami, kryją w sobie niesamowite bogactwo cennych substancji. Już sam ich kolor wskazuje, że są pełne beta-karotenu, czyli przeciwutleniacza zapobiegającego starzeniu się komórek i powstrzymującego je przed potencjalnie niebezpiecznymi mutacjami. Beta-karoten ma także dobroczynny wpływ na narząd wzroku oraz kondycję skóry. Słodki miąższ moreli ma w sobie spore zasoby witamin B, C i PP, w tych owocach zamknięte są również ważne dla zdrowia pierwiastki, przede wszystkim zapobiegające anemii żelazo i potas, odpowiedzialny między innymi za regulowanie pracy serca i nerek. Te owoce są także zasadotwórcze, dlatego można polecić je tez tym, którzy zmagają się z zakwaszeniem organizmu. Co ciekawe, niezwykłe właściwości moreli mogą się nawet intensyfikować po ususzeniu owoców: suszone morele uchodzą za jedno z najbogatszych naturalnych źródeł potasu.